Branko Radonić u Zagrebu održao predavanje o osmanlijskom Vrgorcu

U suradnji s Hrvatsko-turskom udrugom prijateljstva, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić održao je sinoć u Zagrebu predavanje naslovljeno “Osmanlijski Vrgorac”. Na predavanju uz prezentaciju bilo je riječi o povijesnim događanjima i društvenim kretanjima na području današnje Vrgorske krajine u doba dvostoljetne osmanlijske uprave od kraja 15. do kraja 17. stoljeća.

Nakon uvodnog dijela predavanja posvećenom predosmanlijskom, srednjovjekovnom Vrgorcu, Radonić je govorio o političkim, upravnim, vojnim, gospodarskom i vjerskim prilikama u osmanlijskom Vrgorcu, nakon čega je bilo riječi o sačuvanoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini toga razdoblja. Predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva Goran Beus Richembergh predstavio je predavača, rekao nekoliko riječi o aktivnostima njegove organizacije medu kojima je i trenutna i buduća suradnja s Društvom prijatelja vrgorske starine, i to u Zagrebu i Vrgorcu. Jednosatnom predavanju prisustvovalo je dvadesetak građana, članova HTUP-a i Vrgorčana na privremenom ili stalnom radu u Zagrebu.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst