Inventura rada Društva kroz 2018.

Sa zalaskom 2018. godine vrijeme je za malu inventuru rada Društva prijatelja vrgorske starine. U ovoj godini smo osnovali i podignuli našu organizaciju i zato nam je vrlo značajna. Od početka proljeća do sada Društvo prijatelja smo pomalo gradili, izradili njegov statut i druge dokumente, registrirali se, formirali arhiv, održali sjednice skupštine, kontinuirano učlanjivali, a nakon toga i pokrenuli brojne kulturne aktivnosti koje su mediji redovito pratili.

Gledajući na proteklo razdoblje možemo biti jako zadovoljni i smatramo da je dosad učinjeno lijep temelj na neke buduće aktivnosti u 2019. godini, kao i godinama koje slijede. Od prvoga trenutka poželjeli smo svojim aktivnostima učiniti iskorak u istraživanju vrgorske povijesti, zaštiti vrgorske kulture i čuvanju lokalnog identiteta. Koliko smo uspjeli pokazat će vrijeme koje je pred nama.

U nastavku slijedi kronološki popis naših najvažnijih aktivnosti od ožujka do prosinca ove godine.

12. OŽUJKA – Okupljena inicijativa za osnivanje Društva prijatelja vrgorske starine i pokrenuta njezina facebook stranica.

5. TRAVNJA – Osnovano Društvo prijatelja vrgorske starine. Na osnivačkoj skupštini u knjižnici Osnovne škole Vrgorac za predsjednika je izabran Branko Radonić, potpredsjednika Matko Bašić, a tajnicu Adriana Turić Erceg.

5. TRAVNJA – Pokrenut blog Društva prijatelja vrgorske starine.

16. TRAVNJA – Društvo prijatelja vrgorske starine registrirano pri Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije – ispostava Vrgorac. U narednim danima izrađena je i sva prateća dokumentacija, potrebna za rad Društva.

30. TRAVNJA – Predsjednik Društva sudjelovao u snimanju HTV-ove reportaže o mogućnostima valorizacije materijalne kulturne baštine Vrgorske krajine u službi turističke ponude.

10. SVIBNJA – Predsjednik Društva vodio je u turistički obilazak Vrgorca turističke agente iz skandinavskih zemalja zainteresirane uklopiti Vrgorac u organizaciju svojih izleta.

29. LIPNJA – predsjednik Društva primio Grb i plaketu Grada Vrgorca za svoj rad u novinarstvu i istraživanju povijesti Vrgorca.

2. SRPNJA – Održana 1. izvanredna sjednica Skupštine DPVS, gdje je donesena odluka o godišnjoj članarini.

9. KOLOVOZA – Društvo kupilo prva izdanja zbirki pjesama Tina Ujevića – „Lelek sebra“ i „Kolajna“ koje sadrže autograme velikog pjesnika. Akvizicija je od neprocjenjive vrijednosti, a plaćena je 7500 kuna.

7. RUJNA – Predsjednik i tajnica Društva sudjelovali na predstavljanju zbirke pjesama Marka Buklijaša „Mali s Plavča“ u Zavojanima.

11. LISTOPADA – predsjednik Društva sudjelovao na snimanju reportaže HTV-ove emisije „Alpe-Dunav-Jadran“ na temu vrgorske povijesti i baštine.

3.-4. STUDENOGA – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018. u Vrgorcu je predavanje održao profesor i bivši rektor Sveučilišta u Splitu dr.sc. Ivo Babić. Članovi Društva bili su domaćini njegova boravka u Vrgorcu i sutradan su ga proveli Vrgorcem i pokazali mu najvažnije primjere kulturne baštine našega grada.

6. STUDENOGA – Predsjednik Društva u Gradskoj knjižnici održao predavanje „Nematerijalna baština Vrgorca“ u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018.

16. STUDENOGA – Predsjednik i tajnica Društva su zajedno s učenicima Novinarske družine i družine Mali knjižničari u Osnovnoj školi „Vrgorac“ postavili izložbu povijesnih izvora naslovljenu „210. godišnjica osnivanja škola u Vrgorskoj krajini u vrijeme francuske uprave (1808.-2018.).

19. STUDENOGA – Na Pijaci postavljen pet metara visok baner s natpisom povodom 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Turaka i blagdana Svete Katarine Aleksandrijske. Baner je bio izvješen tjedan dana.

20. STUDENOGA – Nakon gotovo mjesec dana, Društvo prijatelja vrgorske starine završilo je radove na uređenju svoje galerije u Domu svete Katarine Aleksandrijske u Vrgorcu. Galerijski prostor ima površinu od 54 metra kvadratna, uz koje su uređeni i toalet i depo.

21. STUDENOGA – U dupko ispunjenoj Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine svečano je otvorena dokumentarna izložba povijesnih fotografija i predstavljen katalog naslovljeni „Od jezera do polja – Izgradnja tunela Krotuša u Vrgorskom polju (Jezeru) 1936.-1938. godine“, autora Branka Radonića. Kroz narednih 11 dana izložbu je posjetilo 487 građana, među njima i brojni učenici osnovne i srednje škole iz Vrgorca i područnih škole Vrgorske krajine. Izložba je medijski bogato popraćena.

23. STUDENOGA – 20 metara duga zastava Vrgorca izvješena je na kuli Avali iznad Vrgorca povodom blagdana Svete Katarine i 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija. Zastava je ostala izvješena narednih tjedan dana.

7. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano otvorena u Osnovnoj školi „fra Ante Gnječa“ na Staševici. Kroz naredna tri radna dana razgledalo ju je 133 učenika, nastavnika i mještana Staševice.

13. PROSINCA – Izložba „Od jezera do polja“ svečano je otvorena u Narodnoj knjižnici Ploče. Građani su je razgledavali do 19. prosinca, posjetilo ju je ukupno 40 građana.

14. PROSINCA – U do kraja ispunjenoj Galeriji Društva predstavljena bajkovita slikovnica „Vila Latica“ autorice Lade Franić-Glamuzine i ilustratorice Elene Kučanin. Moderatori izložbe bili su članovi Društva Željka Opačak i Jure Divić.

17. PROSINCA – Na molbu nekolicine mještana Koteza, Društvo je kod nadležnog Konzervatorskog odjela Imotski 16. listopada iniciralo potrebu zaštite kapelice Svetoga Ante Pustinjaka u Kotezima, vjerojatno najstarije sakralne građevine sačuvane na području Vrgorske krajine, te arheološkog nalazišta u njezinoj okolici. Konzervatorski odjel Imotski je 17. prosinca donio Rješenje kojim se kapelica i okolno arheološko nalazište stavljaju pod preventivnu zaštitu. Time se lokalnoj zajednici omogućuje da unutar četiri godine (šest za arheološko nalazište) provedu obnovu i restauriraju kapelicu sukladno uzusima struke kako bi se objekt mogao kandidirati za upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

24. PROSINCA – Društvo prijatelja vrgorske starine kuhalo je i dijelilo blagdanski Bakalar za Badnjak Vrgorkama i Vrgorčanima. Podijeljeno je 250 porcija bakalara. 

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst