U galeriji Društva predstavljena slikovnica “Vila latica” autorice Lade Franić-Glamuzine

Večeras je u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine u Vrgorcu predstavljena bajkovita slikovnica „Vila Latica“, autorice Lade Franić-Glamuzine, Zagrepčanke vrgorskih korijena. Slikovnicu je ilustrirala Vrgorka Elena Kučanin, a izdao zagrebački nakladnik VBZ.

Usprkos ružnom vremenu, predstavljanje „Vile Latice“ privuklo je u Galeriju Društva pedeset poklonika kulture i umjetnosti, a među njima su dobar dio činila djeca. Svi su strpljivo čekali svoj primjerak ove lijepe slikovnice. Autorica teksta Franić-Glamuzina i ilustratorica Elena Kučanin su, odgovarajući na pitanja večerašnjih moderatora Željke Opačak i Jure Divića, upoznali publiku s procesom nastanka ovog lijepog dijela inspiriranog, između ostaloga i Vrgorcem.

– Vrgorac je čaroban, uz kule, Gradinu, priče o vilama i vilenjacima, prekrasnu prirodu, nema boljeg doma za bajku, rekla je Lada Franić-Glamuzina. Ilustratorica Elena Kučanin objasnila je kako je nastalo 14 predivnih ilustracija ove knjige. Lada bi je zvala na telefon i prepričavala pojedine dijelove slikovnice. Elena bi tako dobivala inspiraciju i nastajala je jedna po jedna slika i na koncu i ova knjiga. Građani su imali prilike i razgledati sve ilustracije koje je slikarica Kučanin izvjesila u Galeriji. Moderator Jure Divić je rekao kako je predstavljanje slikovnice u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine prvo predstavljanje uopće u ovom prostoru i početak jedne lijepe kulturne priče u našemu gradu.

Poslije predstavljanja, autorica Franić-Glamuzina je potpisivala slikovnice svim zainteresiranim građanima, posebno djeci i najavila da će zajedno sa slikaricom Kučanin nastaviti suradnju u nastanku novih ilustriranih priča i bajki.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst