Izložba “Od jezera do polja” otvorena u Pločama

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Nakon Vrgorca i Staševice, dokumentarna izložba povijesnih fotografija „Od jezera do polja“ autora Branka Radonića, večeras je otvorena i u Pločama. U prekrasnom prostoru Narodne knjižnice pločanskoj publici je predstavljen katalog i izložba koji tematiziraju projekt probijanja odvodnog tunela Krotuša od 1936. do 1938. godine kojim je Vrgorsko jezero postalo polje.

Ravnatelj knjižnice prof. Jurica Karamatić pozdravio je okupljene i zahvalio Društvu prijatelja vrgorske starine na postavljanju izložbe u Pločama. Autor izložbe i predsjednik Društva Branko Radonić govorio je o projektu probijanja tunela te zalaganju fra Ante Gnječa i lokalnog stanovništva u njegovoj realizaciji. Nakon otvaranja izložbe predstavnici Društva imali su prilike razgovarati s Pločanima kojima su preci radili na izgradnji tunela. Tako se saznalo još zanimljivih podataka o tunelu koji je ušao u povijest vrgorskog-pločanskog prostora kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u njegovoj povijesti.

Večeras nam je bilo jako lijepo i drago nam je što se polako uspostavlja kulturna suradnja Vrgorca i Ploča, dvaju susjednih i prijateljskih gradova koje vežu povijest te obiteljske i prijateljske veze.Izložba će se u Narodnoj knjižnici Ploče moći pogledati sve do 19. prosinca i to kroz radno vrijeme ustanove. Pozivamo građane Ploča da dođu, razgledaju izložbu, uzmu katalog i upišu se u knjigu dojmova.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst