Izložba “Od jezera do polja” otvorena na Staševici

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Pred stotinjak učenika, nastavnika i mještana u Osnovnoj školi ‘Fra Ante Gnječa’ na Staševici danas je svečano otvorena dokumentarna izložba povijesnih fotografija ‘Od jezera do polja’ autora Branka Radonića. Na Staševicu je izložba stigla nakon dvotjednog boravka u Galeriji Društva prijatelja vrgorske starine u Vrgorcu, gdje je premijerno i otvorena 21. studenoga u organizaciji Društva.

Otvarajući izložbu, ravnatelj škole prof. Boro Bustruc podsjetio je prisutne na važnost župnika Pasičine fra Ante Gnječa za noviju povijest Vrgorskog polja (Jezera), a pogotovo za Staševicu. Zbog toga staševička osnovna škola i nosi njegovo ime. Autor izložbe i predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić je ukratko opisao pothvat izgradnje tunela na Krotuši i rekao kako je izgradnjom odvodnog tunela između Vrgorskog jezera i Baćinskih jezera dobiveno veliko polje koje je othranilo generacije.

Zahvaljujemo Osnovnoj školi ‘Fra Ante Gnječa’ i našoj divnoj Staševici što nas je ugostila. Izložba će na Staševici biti otvorena do srijede 12. prosinca (kroz radno vrijeme škole), nakon čega ide u Ploče.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst