Proračun za kulturu Vrgorca u 2019. godini

Gradsko vijeće Vrgorca donijelo je Gradski proračun Vrgorca za 2019. godinu. Sukladno Statutu Društva prijatelja vrgorske starine, naš predmet interesa je dio proračuna koji se tiče kulture, a koji je najbolje vidljiv u Programu javnih potreba u kulturi Grada Vrgorca za 2019. godinu. Radi transparentnosti, a u korist zainteresirane javnosti, ubuduće ćemo uvijek prezentirati proračunske brojke za kulturu, pa tako i ovom prilikom.

Spomenuti Program Javnih potreba u kulturi Grada Vrgorca za 2019. godinu uključuje javne potrebe u kulturi Grada Vrgorca za kulturne djelatnosti, akcije i manifestacije od interesa Grada Vrgorca. U narednoj godini iznosit će ukupno 5.139.000 kuna, od čega je 1.510.000 kuna planirano uprihoditi iz Državnog proračuna, 570.000 iz Županijskog proračuna, a 3.059.000 kuna iz općih prihoda i primitaka. Ovim Programom, Gradska knjižnica Vrgorac je dobila proračun od 263.000 kuna, Gradska glazba ‘Ljudevit Bačić’ 130.000 kuna, Glazbena škola pomoć od 20.000 kuna, a Centar za kulturu i baštinu 446.000 kuna kuna. Sredstva su osigurana i za kulturna zbivanja u značajne nadnevke i to 610.000 kuna, a sredstva su dobili: Dani pršuta i vina (200.000 kuna), Biklijada (30.000 kuna), Festival pustolova „Mate Svjetski“ (25.000 kuna), Božićni grad (30.000 kuna), Festival frizura ‘Hair smile’ (15.000 kuna), Vrgorac u Zagrebu (35.000 kuna), Dani pčelarstva (25.000 kuna), Tinovo kulturno ljeto (200.000 kuna) i ostali nespomenuti rashodi za kulturna zbivanja u značajne nadnevke (50.000 kuna).Za financiranje filmskih vikenda u Vrgorcu osigurano je 30.000 kuna.

Predviđena je i obnova spomenika i to za projekte: rekonstrukcija rodne kuće Tina Ujevića – Tinova kula (2.330.000 kuna), projektna dokumentacija stalnog postava rodne kuće Tina Ujevića (100.000 kuna), izrada projektne dokumentacije sklopa Elezovih kuća i Muminove kule (460.000 kuna), izrada projektne dokumentacije za uređenje zgrade restorana „Tin Ujević“ (90.000 kuna) i sanacija spomenika kulture – Muminova kula (660.000 kuna).

Društvo prijatelja vrgorske starine podržava sve projekte obnove materijalne kulturne baštine, kao i manifestacije, ali ono što nas trenutno najviše zanima je poticanje i podupiranje znanja, stvaralaštva i nastanka trajnih vrijednosti iz polja kulture. Tu se ponajprije misli na istraživačke projekte i izdavaštvo na temama iz lokalne zajednice i to na znanstvenim osnovama, bez amaterizma koji isključuje znanstvene metode. Jer koliko će se za istraživanje povijesti i kulture Vrgorca učiniti i znati u regionalnim i nacionalnim okvirima, to ovisi samo o nama Vrgorčanima i nikome drugome. Na centralnu državu i njezine ustanove ne računajte u budućnosti, kao što nismo mogli računati ni u prošlosti. Grad Vrgorac bi konačno morao strateški promišljati o ovim pitanjima, jer sadašnje stanje nije nikome na ponos.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst