Dvadeset metara duga vrgorska zastava izvješena na Avali

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Povodom blagdana Svete Kate i 328. obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija, Društvo prijatelja vrgorske starine izvjesilo je na kulu Avalu iznad Vrgorca 20 metara dugu vrgorsku zastavu, kao simbol vrgorske povijesti, kulture i identiteta.

Vrgorac je oslobođen od dvostoljetne osmanlijske vlasti tijekom Morejskog rata i to na blagdan Svete Katarine Aleksandrijske, 25. studenoga 1690. godine nakon višednevne opsade od strane mletačke vojske i morlačkih jedinica. Na blagdan Svete Katarine između dviju sukobljenih strana je dogovoreno primirje pa su osmanlijska vojna posada i civilno stanovništvo napustili Vrgorac i otpraćeni u smjeru Ljubuškog. Nakon oslobođenja Vrgorca na ovo područje naseljava se novo katoličko stanovništvo čiji su potomci današnje Vrgorke i Vrgorčani.

Zastavom završavamo tjedan prepun aktivnosti. Zahvaljujemo svim Vrgorkama i Vrgorčanima na prekrasnim riječima i djelima podrške

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst