Postavljena izložba o osnivanju prvih škola u Vrgorskoj krajini 1808. godine

U atriju Osnovne škole „Vrgorac“ u Vrgorcu članovi Društva prijatelja vrgorske starine, učenici i mentori Novinarske družine i družine Malih knjižničara postavili su izložbu „210. godišnjica osnivanja škola u Vrgorskoj krajini u vrijeme francuske uprave (1808.-2018.). Autor izložbe je Branko Radonić, a organizacijske poslove izvršila je Adriana Turić Erceg, oboje članovi Društva i djelatnici škole. Pred postavljanje izložbe učenicima su prezentirani povijesni podaci o osnivanju prvih vrgorskih škola, a pritom je i dogovoreno vizualno rješenje postava u kojemu su svi zajedno sudjelovali.

Izložba sadrži petnaestak panela koji opisuju osnivanje prvih škola u vrgorskom kraju 1808. godine, a tada su postojale dvije – u Vrgorcu s 15 učenika i na Ravči sa 16. Prezentirani su originalni dokumenti zadarskog arhiva i novinski članci prvih novina na hrvatskom jeziku – Kraljskog Dalmatina. Uz navedeno, postavljeni su i paneli o izgradnji Napoleonove ceste kroz vrgorski kraj te povijesne činjenice o osnivanju vrgorske općine 1807. godine. U općem dijelu izložbe donesene su najvažnije informacije o francuskoj upravi u hrvatskim zemljama, a to je gradivo koje trenutno u nastavi povijesti obrađuju učenici sedmog razreda.

Učenicima je izložba dostupna u svakom trenutku, a građani je mogu razgledati u narednih mjesec dana tijekom trajanja radnog vremena škole.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst