Branko Radonić održao predavanje o nematerijalnoj baštini Vrgorca

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2018. posvećenog kulturnoj baštini, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine, povjesničar i geograf Branko Radonić održao je u Gradskoj knjižnici Vrgorac predavanje pod naslovom „Nematerijalna baština Vrgorca“. U ispunjenom prostoru knjižnice Radonić je uvodno govorio o definicijama nematerijalne baštine u UNESCO-ovoj Konvenciji o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i u Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Nabrojao je i najvažnije pozitivne i negativne okolnosti u mogućoj zaštiti vrgorske nematerijalne baštine.

U središnjem dijelu predavanja govorio je o najvažnijim primjerima vrgorske nematerijalne kulturne baštine kao što su bikla, ćupter, muška i ženska narodna nošnja Vrgorca i vrgorskog kraja, rondari, križni putovi u Vrgorcu, Rašćanima te Poljicima Kozičkim i Mijacima, zatim brecanje zvona u Rašćanima, sprovodni običaji, sajmovi (derneci), procvit, „krađa“ cvijeća, jezični pojmovi i drugo. Tijekom predavanja Radonić je naglasio važnost postojanja lokalne institucije koja bi na znanstvenim osnovama kroz svoju redovnu djelatnost i istraživačke projekte aktivno radila na čuvanju nematerijalne baštine Vrgorske krajine. Također, rekao je da Vrgorac zna kako i može svojim trudom zaštititi svoju baštinu.

– Živimo u vremenu diskontinuiteta između onog prije i vremena koje je pred nama. Ako danas ne počnemo istraživati i čuvati svoju baštinu na stručnim osnovama koristeći znanstvene metode, s odlaskom starih generacija, u roku jedne generacije sva će sjećanja nestati, rekao je Radonić. O predavanju je izvijestila Gradska knjižnica Vrgorac: „U iznimno ugodnoj atmosferi završeno je predavanje ‘Nematerijalna baština Vrgorca’ koje je održao profesor Branko Radonić. Vrgorac je grad velike tradicije i baštine kojom se možemo ponositi. Ono što nam mora biti zajednička misija je očuvanje tog blaga i prenošenje na naše buduće naraštaje“.

Stranica Vrgoračka Kronika također je objavila nekoliko rečenica o predavanju: „Knjižnica je bila puna posjetitelja koji su došli poslušati Radonićevo predavanje i dobili su više od svih očekivanja. Iznimno dobar prezentacijski koncept, prepun podataka, po prvi put viđeni materijali iz arhiva u Beču, niz zanimljivih fotografija, vješta prezentacija povijesti grada, rijetko je viđena poslastica za ljubitelje Vrgorca i njegove baštine, tradicije i običaja, a sve je to večeras priredio mladi vrgorski povjesničar koji je oduševio sve prisutne, i najavio nove slične projekte koji slijede“.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst