Profesor Ivo Babić održavao predavanje o utjecajima turizma na primorske gradove

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Vrgorcu je sinoć gostovao profesor i bivši rektor Sveučilišta u Splitu dr.sc. Ivo Babić. Održao je predavanje „Turističke destinacije – pusti dalmatinske gradovi“ u kojemu je skrenuo pozornost na destruktivne posljedice koje masovni turizam izaziva u primorskim gradovima.

Profesor Babić je naglasio da su gradske jezgre najpopularnijih turističkih gradova Dalmacije sve praznije, postaju kulise jer je sve podređeno turističkoj ponudi. Rekao je da se hrvatski turizam razvija bez strategije pa se ne vodi računa koliko neko područje može primiti turista u smislu infrastrukture, zbrinjavanja otpada, dovoljnih količina pitke vode i slično.

Posebno je bio kritičan prema koncesijama koje je opisao kao moderni feudalizam. Rekao je da ratoborni mentalitet hajdučije „zgrabi što više“ naših prostora s dolaskom neoliberalizma kroz razvoj turizma ima za posljedicu destrukciju prostora i okoliša.

Jednosatno predavanje profesora Babića prošlo je u dahu i zaista je bilo kulturna poslastica sa zrnom soli kakve nažalost rijetko viđamo u našemu gradu. Čestitke Gradskoj knjižnici na organizaciji događaja.

Sinoć nakon predavanja i danas članovi Društva prijatelja vrgorske starine Branko Radonić, Željka Opačak i Jure Divić proveli su profesora Babića i njegovu suprugu Vrgorcem, pogotovo njegovom kulturnom baštinom poput kula, Pijace i parka.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst