Jedinstvena zbirka pjesama “Lelek Sebra” i “Kolajna”

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Prije nekoliko mjeseci nabavili smo originalna izdanja prve i druge objavljene zbirke pjesama pjesnika Tina Ujevića – „Lelek Sebra“ i „Kolajna“. Prva je izdana 1920., a druga 1926. godine u Beogradu, na ćirilici i ekavici.

Ove dvije zbirke su vjerojatno najbolja djela Tina Ujevića, a pjesme su mu svakako inspirirane opusom Baudelaira i Rimbauda.

Zanimljiva je činjenica da ih je napisao tijekom boravka u Parizu u vrijeme Prvog svjetskog rata, izvorno na hrvatskom jeziku i s idejom objave kao jedinstvene zbirke. Na kraju su odvojene i tiskane odvojeno odlukom nakladnika Cvijanovića.

Detalj o Tinovoj namjeri objave jedinstvene zbirke još više obogaćuje činjenicu što smo primjerke obje knjige nesuđene iste cjeline pronašli na jednom mjestu, s autogramom velikog pjesnika.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst