Grad Vrgorac kupio restoran “Tin” kod Dizdarevića kule

Gradsko vijeće Vrgorca je na svojoj sjednici od 1. listopada donijelo odluku da će Grad Vrgorac kupiti prostorije nekadašnjeg restorana „Tin“. Nekretnina je udaljena svega nekoliko metara od Dizdarevića kule u Vrgorcu, obično nazivane Tinovom kulom i dio je stečajne mase nekadašnje Trgovine d.d. u stečaju. Tu je do prije nekoliko godina radio restoran Tin, a prostor je u međuvremenu fizički propao.

Prethodno odluci, Grad Vrgorac poslao je pismo namjere za kupnju ove nekretnine, a na sjednici skupštine vjerovnika održanoj 17. kolovoza stečajna upraviteljica Dinka Trumbić ocijenila je da je ponuda Grada Vrgorca dobra te da je oportuno da se donese odluka o njezinom prihvaćanju. U ime vjerovnika, predstavnica Ministarstva financija Maja Klemen, inače zamjenica državnog odvjetnika u Splitu ovlastila je stečajnu upraviteljicu da prihvati ponudu Grada Vrgorca za prodaju nekretnine i to po cijeni od 509.190 kuna i 81 lipu. Navedena prodaja izvršit će se kroz tri jednake rate u iznosu od 169.730 kuna i 27 lipa koje će biti isplaćivane zadnjeg dana listopada, studenog i prosinca.

Obrazlažući odluku o kupnji restorana, Grad Vrgorac ističe kako je rodna kuća Tina Ujevića spomenik kulture koji je u postupku rekonstrukcije te se želi prvenstveno kulturno, a potom i turistički valorizirati unošenjem primjerenih vrijednosti i sadržaja kojima bi se, s obzirom na njen značaj, obogatila kulturna ponuda ne samo Grada Vrgorca, već i Republike Hrvatske.

Sa ciljem kvalitetnijeg i bogatijeg kulturnog sadržaja koje je vrijedno najvećeg hrvatskog pjesnika, želi se uklopiti i okruženje rodne kule Tina Ujevića u sam projekt rekonstrukcije. Zato je ocijenjeno potrebnim otkupiti prostor bivšeg restorana Tin koji svojim izgledom i arhitektonskim rješenjem čini savršenu cjelinu s kulom te ga kao takvoga želi uklopiti u kulturne sadržaje Tinove kule, krenuti u rekonstrukciju objekata i prenamjenu sklopa u adekvatan javni kulturni sadržaj primjeren liku i djelu Tina Ujevića.

Kako se moglo čuti na sjednici Gradskog vijeća, namjera Grada Vrgorca je da nekadašnje prostorije restorana i u budućnosti budu privedene ugostiteljskoj namjeni i to kroz koncesiju zainteresiranim poduzetnicima.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst