Marko Buklijaš predstavio zbirku pjesama “Mali s Plavča”

Zagrebački pisac zavojanskih korijena i član Društva prijatelja vrgorske starine Marko Buklijaš sinoć je u dupko ispunjenoj dvorani zgrade MI “Braća Pivac” u Zavojanima predstavio svoju zbirku pjesama “Mali s Plavča”. Radi se o zbirci čije pjesme govore o Markovu životu, o Zavojanima i Vrgorcu.

Tijekom predstavljanja, o autoru i njegovim pjesmama govorili su povjesničar Branko Radonić, knjižničarka Adriana Turić Erceg i ravnateljica Centra za kulturu i baštinu Žana Pervan-Odak, svi troje članovi Društva prijatelja vrgorske starine. Predstavljanju je prisustovala i učiteljica u Područnoj školi Zavojane Stanka Bašić, također članica našega Društva. Tijekom predstavljanja zbirke pjesama, Radonić je istaknuo da je autor Buklijaš veliki lokalpatriot kojega je život vodio po brojnim gradovima Hrvatske, ali se uvijek vraćao svojim Zavojanima, duboko poštujući sjećanja na svoje pretke i dugu povijest sela.
– Zahvaljujući Marku Buklijašu, Zavojane su među mjestima Vrgorske krajine s najjačim izdavaštvom, rekao je Radonić.

Knjižničarka Turić Erceg, citirajući Dragutina Tadijanovića, rekla je da je Marko prošao dug i buran život, ali je u duši ostao dječak, a što se vidi i u njegovim pjesmama.

Zbirka pjesama “Mali s Plavča” četvrto je Buklijaševo objavljeno djelo, a treće o Zavojanima. Dosad je izdao knjige: povijesnu sintezu “Vrgoračko zabiokovlje” (2005.) u koautorstvu s Markom Bajtom, monografiju “Zavojane” (2009.) i povijesnu sintezu “Zavojane u Drugom svjetskom ratu” (2014.).

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst