U posjedu smo originalnih prvih izdanja “Lelek Sebra” i “Kolajne” s autogramom i posvetom pjesnika Tina Ujevića!

Pojedini članovi Društva prijatelja vrgorske starine otkupili su originale prvih izdanja dviju prvih zbirki pjesama Tina Ujevića s posvetom i autogramom tog najvećeg hrvatskog pjesnika! Zbirke su kupljene od zagrebačkog antikvara po ukupnoj cijeni od 7500 kuna.

Radi se o Ujevićevoj prvoj objavljenoj zbirci pjesama „Lelek Sebra“ iz 1920. i njegovoj drugoj objavljenoj zbirci pjesama „Kolajna“ iz 1926. godine. Obje knjige objavljene su na ćirilici i to u nakladi beogradskog izdavača S. B. Cvijanovića. Kako se Ujević počeo skraćenim imenom Tin potpisivati od oko 1921. godine, na „Lelek Sebri“ je otisnuto njegovo pravo ime Augustin (Avgustin), a na „Kolajni“ Tin. Piščev autogram u oba primjerka je u skraćenom obliku „Tin“, a zapisan je na oba mjesta vjerojatno u nekom vremenu nakon izlaska „Kolajne“ 1926. godine.

Inače, „Lelek sebra“ i „Kolajna“ su najcjelovitije zbirke pjesama Tina Ujevića, one su njegova patnja, obračun i tužbalica. Obje zbirke su izdane u vrlo malom broju primjeraka i same po sebi su raritet, a kako ova dva pribavljena primjerka sadrže posvetu i autogram samog pjesnika Tina Ujevića, to ih čini neprocjenjivima ne samo za Vrgorac, već i za čitavu Hrvatsku.

Inače, Društvo prijatelja vrgorske starine fokusirat će se na prikupljanje arhivalija, rukopisa i tiskanih izdanja koja se tiču povijesti Vrgorske krajine, zatim djela Tina Ujevića i drugih pisanih i fotografskih tragova znamenitih Vrgorčana koji su za Vrgorac vezani podrijetlom, rođenjem ili djelovanjem.

Koristimo ovu priliku za pozvati sve donatore koji žele pomoći našoj misiji da nam se jave. Ukoliko želite podržati naš rad financijskim sredstvima, na našoj stranici se nalaze podaci o mogućnostima uplate donacije. Želite li i sami donirati arhivsku građu ili vrijedna i rijetka izdanja iz naše lokalne povijesti za Zbirku Društva, javite nam se porukom na adresu elektroničke pošte: info@vrgorskestarine.hr ili direktno na stranici Društva.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst