1. izvanredna sjednica Skupštine Društva

Sinoć (2. srpnja) je u školskoj knjižnici Osnovne škole „Vrgorac“ održana 1. Izvanredna sjednica Skupštine Društva prijatelja vrgorske starine. Prisustvovalo joj je 15 od 25 dosad upisanih članova. Na početku sjednice članovi su jednoglasno donijeli odluku o godišnjoj članarini u iznosu 50 kuna, nakon čega je predsjednik Društva Branko Radonić prisutne izvijestio o aktivnostima vezanima za osnivanje Društva i objasnio kako je uopće došlo do ove inicijative.

– Vrgorac je grad duge i bogate povijesti koji ni na koji način tu svoju povijest ne valorizira. Učenici, studenti, profesori i ostali građani nemaju izvora iz kojih mogu učiti o povijesti ovoga grada. Gotovo ne postoje knjige, a uopće ne postoje časopisi, izložbe, institucije kojI bi se bavile istraživanjem vrgorske povijesti, dok su istovremeno arhivi u Hrvatskoj i inozemstvu prepuni građe o povijesti Vrgorca. Društvo je na inicijativu osnivača osnovano s ciljem istraživanja i stručne prezentacije vrgorske povijesti i čuvanja materijalne i nematerijalne kulturne baštine. I ono što je najvažnije, želimo probuditi svijest građana o važnosti naše povijesti i baštine za naš identitet i konačno otkloniti u našemu gradu često prisutan osjećaj manje vrijednosti da mi ne možemo ništa sami i da netko sa strane može bolje istražiti našu povijest i čuvati našu baštinu. Imamo ljude, imamo znanje te možemo napraviti iskorak i dati doprinos, pritom surađujući sa svima koji nam mogu pomoći, od institucija do vrijednih pojedinaca. Pokušat ćemo svojim aktivnostima barem malo popuniti prazninu koja u tom pogledu postoji u našemu gradu i to kroz izložbe, brošure, predavanja i knjige, rekao je Radonić i dodao kako je prva ozbiljnija aktivnost planirana za jesen, jer ovaj posao iziskuje dosta vremena i rada provedenog u arhivima.
– Pozivam vas da dajete prijedloge, a ja ću se kao predsjednik potruditi pronaći javne izvore financiranja i donacije kako bi ih mogli realizirati, zaključio je.

Član Društva Zvonimir Pervan rekao je kako su smjernice koje su zadane tijekom osnivanja Društva dobre i da ih on podržava te je pozvao na suradnju s institucijama i drugim udrugama u pogledu traženja sredstava iz europskih fondova.

Sjednica Skupštine završila je neformalnim druženjem članova na prigodnom domjenku gdje su dogovorene inicijalne ideje za rad.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst