Splitsko-dalmatinska županija otvorila je svoj arhiv, a što je s Vrgorcem?

U Dicmu je danas svečano otvoren Arhiv Splitsko-dalmatinske županije. Na 700 kvadratnih metara moći će se smjestiti preko pet kilometara arhivske građe, a ovaj arhiv je prvi otvoren u Hrvatskoj nakon 38 godina. Ovo spominjemo radi dva razloga.

1. Smatramo da bi Grad Vrgorac svoju arhivsku građu, a koja potječe od 60-ih godina 20. stoljeća naovamo, trebao također čuvati putem svoje vlastite arhivske institucije. Hoće li ona djelovati:
a) samostalno kao Gradski arhiv koji bi okupio i građu drugih institucija ili pojedinaca s područja Vrgorca i krajine,
b) kao Gradski muzej s arhivskom djelatnošću, ili
c) kao sabirni centar splitskog državnog arhiva, nama je svejedno, iako su nam prve svije ideje najprivlačnije.

2. Župan Blaženko Boban rekao je tijekom otvaranja kako će se uz postojeću zgradu kupiti zemljište i izgraditi još jednu kako bi se unutra smjestila i arhivska građa svih gradova i općina u županiji koje za to pokažu interes. Nadamo se da Vrgorac neće biti među takvima (protiv toga bi se žestoko borili), jer vjerujemo da je u našemu gradu, pa i u njegovoj politici, dovoljno izgrađena svijest o tome da arhivski materijali više ne smiju napuštati naš grad, za razliku od prakse koje je u Vrgorcu vladala stoljećima. Čuvajmo ono što je naše, izgradimo instituciju koja će štititi građu i odgajati kadrove. Pa neka vrgorski istraživači konačno dobiju priliku u Vrgorcu istraživati potpuno neistraženu povijest svoga kraja i o tome pisati knjige. Jer kao što nam je narod raseljen posvuda po svijetu, isto je i sa našom arhivskom građom. Recimo dosta toj praksi, pokažimo da Vrgorac nije slab, već sasvim dovoljno snažan izboriti se za ono što mu pripada.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst