Što će raditi Društvo prijatelja vrgorske starine?

Dragi građani Vrgorca i krajine, kroz proteklih 40 dana od osnivanja Društva prijatelja vrgorske starine izvršavali smo sve zakonom i pravilnicima propisane obveze kako bi se naša organizacija registrirala i postavila na noge. Prije nekoliko dana i posljednji detalji su riješeni pa je stigao trenutak za uvodna objašnjenja o tome čime će se Društvo prijatelja vrgorske starine baviti.

Na prvom mjestu javno ćemo istupati i vršiti druge aktivnosti s ciljem aktivnog zalaganja za osnivanje muzeja i/ili drugih institucija koje će se baviti istraživanjem i zaštitom materijalne i nematerijalne kulturne baštine Vrgorske krajine. Bez takve ustanove Vrgorac, kao vrlo star dalmatinski grad, neće moći u cijelosti ispuniti svoju itekako važnu potrebu za istraživanjem i valorizacijom vlastite povijesti na stručnim i profesionalnim osnovama. Imamo što pokazati, samo moramo učiniti prvi korak.

Nadalje, Društvo prijatelja će se zauzimati za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine Vrgorske krajine. Promicat ćemo lokalni kulturni identitet Vrgorske krajine na svakom mjestu i svakoj prilici u Vrgorcu i izvan njega. Organizirat ćemo izložbe, predavanja, tiskati kataloge, knjige i druge publikacije.

Na terenu planiramo prikupljati predmete, arhivsku dokumentaciju i fotografije od povijesnog, arheološkog, umjetničkog i etnografskog značenja za vrgorski kraj. Promicat ćemo vrijednosti zavičajne kulturno-povijesne i tradicijske baštine Vrgorca i Vrgorske krajine. Poticat ćemo arheološka istraživanja i zaštitu potencijalnih arheoloških nalazišta na području Vrgorske krajine.

I na kraju, ali ne manje važno, aktivno ćemo surađivati sa znanstvenim, stručnim, kulturnim, prosvjetnim i drugim institucijama, ustanovama i udrugama, kao i tijelima lokalne i područne (regionalne) samouprave i državne uprave.Sve koji se vide u ovakvim djelatnostima, volonterski i u korist zajednice, pozivamo da nam pomognu, osobnim zalaganjem i/ili financijski. O tome uskoro više.

Branko Radonić, predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst