Osnovan je Centar za kulturu i baštinu Grada Vrgorca

Gradsko vijeće Vrgorca na svojoj 10. sjednici od 6. ožujka 2018. godine je donijelo Odluku o osnivanju Centra za kulturu i baštinu (CKB) Grada Vrgorca. Na svojoj 11. sjednici od 25. travnja 2018. Gradsko vijeće Vrgorca izglasalo je Statut ove ustanove. Statutom je propisano kako je CKB osnovan radi „trajnog obavljanja kulturne djelatnosti na području Grada Vrgorca“. Sjedište ustanove biti će u Ulici Antuna Gustava Matoša, broj 1 u Vrgorcu.

U statutu piše da djelatnost Centra obuhvaća slijedeće djelatnosti: koordinacija projekata obnove kulturne i prirodne baštine Grada Vrgorca; organiziranje i promicanje svih oblika kulturno-umjetničkog stvaralaštva; zaštita i očuvanje kulturne tradicije i baštine; poticanje i razvijanje kulturno-umjetničkog amaterizma; poticanje kazališnog amaterizma; izdavačka djelatnost; javno prikazivanje filmova; koordinacija ustanova i udruga te kulturnih manifestacija na području grada Vrgorca te organizacija kulturnih priredbi i manifestacija.

Ustanova će imati ravnatelja/icu koji upravlja i poslovodni je i stručni voditelj Centra. Birat će ga na temelju javnog natječaja Gradsko vijeće Vrgorca u četverogodišnjem mandatu. Ravnatelj CKB-a će imati ovlast imenovanja Stručnog kulturnog vijeća koje će biti savjetodavnog karaktera a činit će ga stručnjaci iz određenih područja. Vijeće može sudjelovati u izradi razvojne strategije kulturne politike grada Vrgorca. Centar će samostalno moći odlučivati o stjecanju, opterećivanju i otuđivanju nekretnina i druge svoje imovine u iznosu do 20 tisuća kuna, a sve ostalo uz suglasnost osnivača, dakle Grada Vrgorca.

Društvo prijatelja vrgorske starine pozdravlja osnivanje svake kulturne institucije u našemu gradu, ali samo ukoliko se ona bude bavila isključivo kulturnim djelatnostima (a ne dnevnom politikom kao nekad), na korist građana Vrgorca. Svjesni smo da CKB nije kulturna institucija za koju se zalažemo – muzej ili institut, ali smatramo da uz stručan rad i zalaganje ustanove i osnivača, CKB može biti kvalitetan korak naprijed u razvijanju institucionalne kulture u našemu gradu. Posebno ćemo pratiti rad CKB-a u aktivnostima koje se tiču ciljeva zacrtanih u statutu Društva prijatelja vrgorske starine, a to su istraživanje, zaštita i valorizacija vrgorske materijalne i nematerijalne kulturne baštine. A o čemu ćemo uvijek imati stručno i konstruktivno mišljenje.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst