Branko Radonić, Adriana Turić Erceg, ‘Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. – 1941.’, monografija, 2024.

Knjiga „Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. – 1941.“ tiskana je u nakladi Društva prijatelja vrgorske starine u rujnu 2024., kao knjiga 2 biblioteke povijesnih izvora Matica. Autori su joj povjesničar Branko Radonić i knjižničarka Adriana Turić Erceg, oboje iz Vrgorca.

Knjiga „Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. – 1941.“ donosi prijepis i faksimil Kronake (tal. cronaca) Pučke škole zabiokovskog sela Rašćane vođene od otvorenja škole 1926. do početka rata 1941. godine. Radi se o zanimljivom školskom dokumentu u kojemu su ovdašnji učitelji uglavnom redovito zapisivali sve najvažnije događaje koji su se odnosili na školu. Bilježe se početak i kraj školskih godina, praznici, dolasci i odlasci učitelja, dolasci školskog nadzornika, posjeti velikodostojnika, ekskurzije, priredbe, predavanja, proslave, cijepljenja, poteškoće u održavanju nastave, najviše zbog vremenskih prilika, djelovanje Crvenoga križa i Sokola, radne aktivnosti u okolišu škole i drugo. U kronici pratimo i događaje u Rašćanima kao što su proslave blagdana različitih svetaca, krizme, pričesti i procesije, blagoslovi polja, obilježavanja različitih događaja i slično. Svoje mjesto pronašli su i događaji vezani za tadašnju društveno-političku situaciju u Kraljevini SHS / Jugoslaviji. Ovom knjigom mještani Rašćana i njihove brojne dijaspore imaju jedinstvenu priliku saznati više o raznim davno zaboravljenim događajima, lokacijama, organizacijama, pojedincima i grupama od značaja za selo u međuratnom razdoblju. Povjesničarima dalmatinske povijesti knjiga će dati neposredan uvid u tadašnje školstvo i političke prilike gledane s najniže razine, iz jednog sela u provinciji udaljenog stotinama kilometara od velikih centara.

Prijepisu i faksimilu kronake prethode uvodna poglavlja koja tematiziraju povijest rašćanske škole i njezine kronake u međuratnom razdoblju, ali donose i vrijedne podatke o modernom vođenju školskih spomenica, kao i o počecima njihova uvođenja u hrvatskim zemljama u 19. stoljeću. To je posebno važno zbog činjenice da su školske spomenice najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi početkom 2024. izbačene s popisa obvezne školske dokumentacije, stoljeće i pol nakon što su uvedene. Zbog toga je pitanje školskih spomenica aktualnije nego ikad, a „Kronaka Pučke škole Rašćane 1926. – 1941.“ je najbolji argument zašto je ove dokumente – kao važne povijesne izvore za povijest školstva i lokalne zajednice – važno voditi i dalje u školama Republike Hrvatske, makar na volonterskoj bazi.

Knjiga je tiskana u splitskoj tiskari Dalmacija papir, naslovnicu je izradio Darko Brkulj, vanjski suradnik bio je Matko Bašić, a recenzenti prof. dr. sc. Mladenko Domazet i dr. sc. Marija Jović.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst