Velika posjećenost predstavljanja knjige ‘El Shatt – Dalmatinci u pustinji’ u Orebiću: stotinjak ljudi evociralo sjećanje na zbjeg

Snimio: Boris Poluta

Sinoć je čitaonici ‘Napredak’ u Pomorskom muzeju u Orebiću održano dosad šesto predstavljanje knjige ‘El Shatt – Dalmatinci u pustinji’, autora Branka Radonića, izdane u nakladi Društva prijatelja vrgorske starine, Synopsisa i Plejade. Orebićko predstavljanje knjige, koje je organizirala Narodna knjižnica Orebić, privuklo je stotinu zainteresiranih mještana Orebića i cijelog Pelješca, kao i Korčule, a među svima njima našlo se i devet sudionika zbjega s poluotoka, i to: Mira Mojaš, Antun Harlović – Braco, Marinka Borić, Diana Botica, Andrija Cibilić, Frankopan Medović, Joško Glavaš, Emil Bobanović Ćolić i Elza Orhanović.

Predstavljanje je održano kroz dijalog ravnateljice Narodne knjižnice Orebić Nataše Tolj i autora Branka Radonića, a program je vodila djelatnica knjižnice Lara Gulin. Govoreći o knjizi, Radonić je istaknuo da je istraživanje i pisanje knjige trajalo pet godina, a potom je još pet godina trajala dorada, potraga za izdavačem, samo slaganje knjige i na koncu njezino tiskanje. Najveći dio arhivskog materijala koji je korišten za pisanje knjige pronađen je u arhivskom fondu zbjega u Državnom arhivu u Splitu, ali je razna građa istraživana i u drugim hrvatskim i inozemnim arhivima, knjižnicama, muzejima, ali i na terenu u Vrgorskoj krajini gdje su prikupljana svjedočanstva sudionika.

Govoreći o pelješkom dijelu zbjega, Radonić je govorio o dramatičnim prilikama na ovom području tijekom njemačkog proboja na poluotok, zbog čega se zbjeg povlačio prema Korčuli, a odatle na Vis. Opisivao je razne aspekte života logorskih gradova od kojih je najveći bio u El Shattu na Sueskom kanalu. Autor je savjetovao publici da ne gube vrijeme i što prije krenu prikupljati fotografije i predmete donesene iz zbjega na Pelješac i, što je još važnije, snime svjedočanstva živućih izbjeglica koja će biti zlata vrijedna za neka buduća istraživanja povijesti orebićkog i pelješkog zbjega.

Nakon završetka predstavljanja okupljenima su se obratili neki od sudionika zbjega, a prikazana je i fotografska i druga građa donesena iz zbjega i za ovu priliku od strane knjižnice prikupljena za prezentaciju na predstavljanju knjige. Puštena je i snimka jednog sudionika zbjega. Nakon toga autor je potpisivao primjerke knjige i druženje je nastavljeno u neformalnom tonu.

Predstavljanje knjige „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ bilo je izuzetno u svakom pogledu, što se ima zahvaliti izvanrednom trudu ravnateljice Narodne knjižnice Orebić Nataše Tolj i njezine kolegice Lare Gulin. Pripremajući naše gostovanje one dvije, zajedno s drugim suradnicima, nisu ništa prepuštale slučaju: od termina, do mjesta održavanja, plakatiranja, društvenih mreža, samog programa, prigodne izložbe fotografija i predmeta zbjega, prezentacije, domjenka i svega ostaloga. Na tome im od srca zahvaljujemo! Zahvaljujemo i gospodinu Borisu Poluti na snimkama događaja. Hvala mještanima Orebića koji su sinoć došli i izrekli nebrojene riječi podrške i poticaja autoru. Lijepo je bilo vidjeti zajednicu koja aktivno gaji memoriju na dramatično razdoblje svoje i općenito dalmatinske povijesti. Hvala Orebić!

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst