Pločanskoj publici predstavljena knjiga ‘El Shatt – Dalmatinci u pustinji’

Snimio: Jure Divić

Predstavljanjem knjige „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ sinoć u Narodnoj knjižnici Ploče službeno je otvoreno Pločansko ljeto 2024. Ravnatelj knjižnice Jurica Karamatić uvodno je pozdravio publiku i naglasio kako suradnja knjižnice i Društva prijatelja vrgorske starine traje već godinama i da mu je čast i zadovoljstvo što se u sklopu nje predstavlja knjiga o zbjegu Dalmatinaca. Bilo je ovo ukupno peto predstavljanje knjige o zbjegu Dalmatinaca koje je u Pločama, kao i svugdje ranije, dočekano s velikim interesom lokalne javnosti.

Autor knjige Branko Radonić predstavio je izdanje u formi razgovora kojega je moderirala članica Društva Željka Opačak. Za logistiku bila je zadužena članica Društva Adriana Turić Erceg, a događaj je fotografirao član Društva Jure Divić.

Govoreći  o knjizi, Radonić je opisivao tijek nastanka zbjega diljem Dalmacije i njegovo povlačenje pred dolazak Nijemaca 1943., odnosno tijekom njemačke okupacije 1944. na otok Vis i odatle u Italiju. Reka je kako su su dalmatinski partizani odbijali naredbe viših razina za povlačenjem s Visa ocjenjujući da je taj otok strateška točka spoja partizana i Saveznika u južnoj Italiji, dok su Štab 8. korpusa, a i Vrhovni štab, sukladno partizanskoj gerilskoj taktici ratovanja smatrali da frontalna borba nema smisla i da bi u slučaju njemačke invazije bilo teško izvući 26. dalmatinsku diviziju na kopno. Odluka Vicka Krstulovića i dalmatinskih partizana pokazala se vrlo skoro ispravnom, nakon desanta Nijemaca na Drvar kada su se Tito i Vrhovni štab povukli na Vis. A osim toga, bez slobodnog Visa zbjeg se ne bi mogao evakuirati pred Nijemcima u sigurnost Italije i Egipta. Radonić je objašnjavao zašto je baš Egipat odabran za smještaj Dalmatinaca, tko je upravljao zbjegom, kako je bio organiziran logorski život i kako se zbjeg repatrirao u domovinu. Autor je posebno istaknuo dio knjige o zbjegu Vrgorčana te istaknuo kako se njime želi trasirati put za druge dalmatinske sredine odakle je potjecao zbjeg kako istraživati vlastiti zbjeg, pogotovo kako vršiti intervjue s njegovim sudionicima.

Nakon završetka predstavljanja, druženje se nastavilo u neformalnom tonu gdje je autor imao priliku upoznati troje sudionika zbjega iz pločanskog kraja koji su opisivali svoja izbjeglička iskustva. Gospođa Vjekoslava Tomašević, rođena Bebić iz Orepka kod Novih Sela je na predstavljanje ponijela svoje fotografije iz zbjega. Došli su i sudionici zbjega gospoda Giljević i Krstičević. Hvala im na dolasku i svjedočanstvima iz El Shatta. Prošlo je 80 godina od otvaranja El Shatta, ali ta čvrsta generacija se neda.

Hvala Ploče, bilo je divno!

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst