U Zagrebu premijerno predstavljena knjiga ‘El Shatt – Dalmatinci u pustinji’

snimio: Sandro Lendler

U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu u utorak 30. travnja održano je premijerno predstavljanje knjige „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“, vrgorskog povjesničara Branka Radonića. O knjizi su govorili novinar i publicist Tihomir Ponoš, povjesničarka Nataša Mataušić i sam autor. Pozdravni govor održao je Ivan Pandžić, direktor izdavačke kuće Synopsis koja je knjigu izdala u suradnji s Plejadom iz Zagreba i Društvom prijatelja vrgorske starine iz Vrgorca. Na predstavljanje je došlo oko 150 građana Zagreba, od čega neki podrijetlom iz Vrgorske krajine, potom intelektualci, povjesničari, predstavnici medija, čak i pojedini sudionici zbjega, a stigao je i veleposlanik Arapske Republike Egipat Abdel Aziz.


Na predstavljanju je istaknuta važnost knjige „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“ za svako buduće istraživanje zbjega, a Tihomir Ponoš ju je nazvao enciklopedijom dalmatinskoga zbjega. Nataša Mataušić se i sama bavila tematikom zbjega i nakon velike izložbe i kataloga 2007. smatrala je da se o toj temi nema još mnogo toga za reći, ali ju je ova knjiga demantirala. Sam autor govorio je kako je zbjeg nastao i kako su izgrađeni šatorski gradovi u negostoljubivom okolišu egipatske pustinje. Nakon završetka predstavljanja Radonić je potpisivao knjige zainteresiranima, a sve se nastavilo neformalnim druženjem okupljenih.


O premijernom predstavljanju knjige autor je zapisao: “Nakon onakvog sinošnjeg predstavljanja u Hrvatskom državnom arhivu, čovjek stvarno nema što više tražiti ni zahtijevati. Nije bilo lako sve organizirati, ali premijerno predstavljanje moje treće knjige “El Shatt – Dalmatinci u pustinji” proteklo je u divnoj atmosferi koja se nastavila i nakon samog događaja. Veličanstven prostor, puno ljudi, mediji… Hvala svima koji su sinoć došli, pogotovo svima vama koji potječete iz Vrgorca i osjetili ste potrebu doći. Došli su oni koji potječu iz Vrgorca, Zavojana, Rašćana, Višnjice, Draževitića i drugih vrgorskih sela odakle je zbjeg potjecao. Prisjećali smo se njihovih predaka koji su bili u zbjegu. Hvala egipatskom veleposlaniku u RH Abdel Azizu koji je zvao tražeći informacije o predstavljanju s namjerom da dođe, što je na koncu i ostvario. Hvala mu na lijepim riječima o knjizi. Hvala gospođi iz Šibenika koja je bila sudionica zbjega i ponijela je na predstavljanje svoju izbjegličku iskaznicu. Stigla je i kćer pokojne Savke Dabčević-Kučar koja je došla kupiti knjigu kako bi saznala više od izbjegličkom životu svoje majke i poznate hrvatske političarke. Hvala predstavljačima moje knjige, velikom znalcu i dobrom čovjeku Tihomiru Ponošu i povjesničarki Nataši Mataušić koja se i sama bavila zbjegom u prošlosti. Hvala im na svim lijepim riječima koje su sinoć izgovorili o knjizi. Hvala Ivanu Pandžiću iz izdavačke kuće Synopsis i njegovu sinu Luki na pomoći u organizaciji, a i Bruni Abramoviću koji je knjigu složio i sinoć došao. Hvala medijima: Radio Sljemenu, Hrvatskom radiju, Hrvatskoj televiziji, Indexu, Novostima, Vidi TV, Slobodnoj Dalmaciji, HINA-i i drugima. Ako i niste sinoć stigli na predstavljanje, bit će prilike u budućnosti jer knjiga nastavlja svoj put Dalmacijom.”

DPVS

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst