Branko Radonić, ‘El Shatt – Dalmatinci u pustinji’, monografija, 2023.

Knjiga „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“, podnaslovljena „Povijest dalmatinskog zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine – opći i lokalni (vrgorski) pregled“, autora Branka Radonića, tiskana je u biblioteci Vrhgorska Društva prijatelja vrgorske starine krajem 2023. godine i predana javnosti početkom 2024. godine. Suizdavači knjige su izdavačke kuće Synopsis iz Zagreba i Plejada iz Zagreba.

Ova impozantna povijesna studija izlazi u godini kada obilježavamo 80. godišnjicu osnutka logora Dalmatinaca u El Shattu, rezultat je petogodišnjeg istraživanja i pisanja, temeljenog na obimnom arhivskom materijalu i terenskom radu hrvatskih i inozemnih arhiva i nepregledne literature, donoseći opsežan pregled povijesti dalmatinskoga zbjega u Italiji i Egiptu od 1943. do 1946. godine, na čak 800 stranica.

Obuhvativši svaki aspekt života Dalmatinaca u logorima Italije i Egipta knjiga nudi detaljan pregled nastanka i repatrijacije zbjega kao i analizu uprave, javnih službi, političkog života, zdravstva, organizacije života i rada, komunalnih pitanja, prosvjete, kulture, medijskog izdavaštva i vjerskog života šatorskih gradova, kao i odnosa prema Saveznicima.

Autor posebnu pozornost posvećuje zbjegu svog rodnog Vrgorca, obogaćujući tekst sa gotovo 20 svjedočanstava lokalnih stanovnika te popisom imena vrgorskih izbjeglica. Time želi biti inspiracija i poticaj drugim sredinama te pružiti smjernice o tome gdje i kako istraživati vlastiti lokalni zbjeg, s ciljem stvaranja sveobuhvatne slike ovog jedinstvenog povijesnog događaja za široki krug Dalmatinaca.

Ova opsežna knjiga teška preko dva kilograma, obogaćena je s više od 1100 bilješki te preko 150 fotografija, karata, tablica i grafikona. Iako je tema zbjega već obrađivana, knjiga donosi novi, dublji uvid te će postati nezaobilazno štivo u kućnoj biblioteci mnogih, posebice u dalmatinskim krajevima odakle potječu brojne izbjeglice. To je istovremeno i svojevrsna enciklopedija zbjega za kojom će posegnuti svaki budući istraživač povijesti dalmatinskog zbjega, ali i Drugog svjetskog rata i općenito izbjegličke tematike.

Za informacije o knjizi možete se javiti na e-mail adresu: dalmatinski.zbjeg@gmail.com .

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst