U tisak upućena opsežna knjiga “El Shatt – Dalmatinci u pustinji” autora Branka Radonića

Nakon pet godina istraživanja i pisanja, i još pet godina dorađivanja, dopunjavanja i korekture, u tiskaru je konačno upućen prijelom moje treće knjige: „El Shatt – Dalmatinci u pustinji“. Ova, rekao bih, kapitalna knjiga, ima 800 stranica, tri izdavača, tri urednika i dva recenzenta.

Na temelju građe nekoliko hrvatskih i inozemnih arhiva i knjižnica te gotovo nepregledne literature i terenskoga rada, napisao sam knjigu čije 3/5 opisuju i razmatraju zbjeg Dalmatinaca na kraju Drugog svjetskog rata u Dalmaciji, Italiji i Egiptu kroz poglavlja koja pokrivaju svaki aspekt društvenog života logorskih gradova. Ostatak knjige tematizira vrgorski zbjeg, gdje se nalazi i oko 20 svjedočanstava Vrgorki i Vrgorčana koji su od 1944. do 1946. boravili u talijanskim i egipatskim izbjegličkim logorima, kao i popis svih imena vrgorskih izbjeglica do kojih sam uspio doći, njih preko sedam stotina. Rezultat svega je knjiga teška dva kilograma, s preko 1100 bilješki i više od 150 fotografija, karata, tablica i grafikona.

O zbjegu se u prošlosti dosta pisalo, pa i znanstveno, ali vjerujte mi na riječ da će ova knjiga biti nešto posebno i da će je mnogi poželjeti imati u svojoj kućnoj biblioteci, pogotovo u dalmatinskim krajevima odakle je zbjeg potjecao.

O kvaliteti i značaju knjige svjedoči činjenica da je njezin rukopis po dobivenim sredstvima bio među pet najboljih od ukupno 610 rukopisa koji su prošli na javnom pozivu Ministarstva znanosti i obrazovanja za znanstvene knjige i visokoškolske udžbenike u 2021. godini!

Tisak knjige bi trebao bit gotov kroz prosinac, a predstavljanja idu u 2024. godini, u kojoj slavimo 80. obljetnicu osnivanja El Shatta i drugih dalmatinskih logora.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst