Izradili smo 1000 sličica s likom svete Katarine

Od svoga osnutka 2018. godine Društvo prijatelja vrgorske starine svake godine organizira projekt posvećen obljetnici oslobođenja Vrgorca od Osmanlija 1690. i blagdanu Svete Katarine Aleksandrijske, a koji se slave na isti dan, 25. studenoga.

Obzirom da je Vrgorac 1690. oslobođen od Osmanlija upravo na blagdan svete Katarine, Vrgorčani su u prošlosti mnogo pozornosti pridavali štovanju sinajske svetice, a što je s vremenom skoro zamrlo. Društvo svojim projektima nastoji istovremeno probuditi svijest o nekadašnjem štovanju svete Katarine u Vrgorcu te vratiti značaj obljetnice oslobođenja Vrgorca od Osmanlija, događaja kojim je postavljen kamen temeljac današnjeg Vrgorca.

Sukladno tim ciljevima ranijih smo godina postavljali velike banere preko Pijace i na zgradu Doma svete Katarine Alekandrijske u Vrgorcu, izvjesili smo na kulu Avalu iznad Vrgorca 20 metara dugu vrgorsku zastavu, kao simbol vrgorske povijesti, kulture i identiteta, potom smo predstavili knjigu „Vrgorac 1690.“ koja tematizira oslobođenje Vrgorca od Osmanlija, a za ovogodišnju obljetnicu izradili smo tisuću primjeraka svetačke sličice na kojoj se nalazi lik svete Katarine. Original ove slike nalazi se u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije, a na temelju nje je 2016. izrađen i kip svetice koji se danas nalazi na oltaru lijevog broda vrgorske župne crkve.

Primjerke sličice večeras je na misi blagoslovio župnik fra Josip Repeša, a vjernici će ih moći uzeti u crkvi tijekom obilježavanja blagdana svete Katarine 25. studenoga i nakon toga. Primjerci će se moći dobiti i u Društvu.

Branko Radonić

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst