Jure Divić vrgorskoj publici predstavio zbirku pjesama ‘Mekoća’

Treća večer manifestacije „S Tinom u Vrgorcu“ bila je posvećena premijernom predstavljanju zbirke pjesama „Mekoća“ autora vrgorskog književnika, novinara i fotografa Jure Divića. „Mekoća“ je Divićeva šesta knjiga, od čega treća zbirka poezije. Objavljena je u sklopu biblioteke „Augustin“ Društva prijatelja vrgorske starine.  

Okupljenima se uvodno obratio predsjednik Društva prijatelja vrgorske starine profesor Branko Radonić u ulozi izdavača „Mekoće“. Naglasio je da je Društvo postavilo tri stupa svoga djelovanja: izložbeni, izdavački i informativni. Kroz izdavačku djelatnost dosad su objavljene četiri knjige u tri biblioteke, a uskoro slijede i nova djela. Cilj svih tih projekata je podignuti standarde i uvesti serijalnost u izdavaštvo Vrgorca koje je ranije uglavnom bilo prepušteno stihiji.

– Od svih poslova kojima se bavim izdavaštvo mi je možda najdraže. A u izdavaštvu je najljepši trenutak kada se predstavlja novo djelo. Tada je mukotrpni posao pretvaranja rukopisa u tiskano izdanje iza nas i zajednici predajemo novu vrijednost. „Mekoća“ nam je bio vrlo drag projekt i rado sam u svemu sudjelovao, rekao je Radonić.

Pred vrgorskom publikom Divić je predstavio svoju zbirku kroz dijalog s moderatoricom događaja, direktoricom Turističke zajednice Željkom Opačak. Kroz predstavljanje autor je čitao ljubavne i erotske pjesme koje su u knjizi podijeljene u tri dijela, a kako je naveo Jure Divić, zbirka je koherentna cjelina ljubavi i erotike zapisana u periodu od četiri desetljeća. Publici su predstavljene pjesme: „Stranac“, „Snijeg s mirisom naranče“, „Tetris“, „Izabrao sam ljubav“, „Answer“ i „Guru budućnosti“, koje govore o muško ženskim odnosima kroz prizmu ljubavi i erotike, ali i odnosima svijeta prema pojedincu u vrijeme korone. Sve to u okvirima lokalne zajednice, gradića u društvenim promjenama kroz tri desetljeća. Naglasio je da je Vrgorcu potrebno više ljubavi, a manje odvajanja i da je bitno da se međusobno podržavamo.

Za svaku pročitanu pjesmu Divić je dao kontekst koristeći svoj izraženi talent pričanja priča. Govorio je o odrastanju u rodnoj Takapuni na Novom Zelandu, te djetinjstvu nakon dolaska u Vrgorac, mladenaštvu, odrastanju. U jednoj od poruka koje je uputio publici šaljivo je rekao kako je od njegove prve zbirke „Kiwi“ prošlo 35 godina i izdala ju je omladinska organizacija, dok je njegovu šestu knjigu „Mekoća“ izdalo društvo starine. Sazrio je, ali ne ostario, jer kako piše „mi mladimo / umjesto da starimo“, ali neke stvari se nikad ne mijenjaju. Tiskanje svake knjige bio je težak i mukotrpan proces, pomoć se uvijek teško dobivala, ali zato se nada da će ova zajednica aktivnije podržavati buduće mlade pisce kako bi se mogli slobodnije rasti i razvijati.

Zbirka „Mekoća“ sastoji se od 48 pjesama, recenzentica djela je profesorica Antonija Galić, za naslovnicu je bio zadužen Dražen Cvjetković, a tiskana je u solinskoj tiskari „Jafra“.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst