Jure Divić, ‘Mekoća’, zbirka pjesama, 2023.

Zbirka pjesama „Mekoća“, vrgorskog autora Jure Divića je njegova šesta knjiga, od čega treća zbirka poezije. Objavljena je u sklopu Biblioteke književnih djela Augustin Društva prijatelja vrgorske starine. Spomenuto pjesničko ostvarenje je inače četvrto djelo u nakladi Društva.

Poslije tri zbirke kratkih priča, od kojih je posljednja, uspješnica „Tamo doli“, 2019. tiskana u izdanju Društva prijatelja vrgorske starine, Jure Divić se poslije puna tri desetljeća publici predstavlja poezijom, čime se zapravo vraća svojim korijenima. Uz to što ga znamo kao prozaika, fotografa, novinara i knjižničara, Jurini počeci vezani su za poeziju pa je 1988. objavio zbirku poezije „Kiwi“, da bi 1993. bila tiskana i „Alergičan na jutro“.

U „Mekoći“ se nalazi 48 pjesama koje su nastajale proteklih desetljeća, posložene u tri ciklusa u sklopu kojih ipak djeluju kao koherentna i logična cjelina. Teme oko kojih se vrti cijela zbirka – ljubav i eros, vrlo su bliske Juri Diviću i on, kako u predgovoru ističe Antonija Galić, u zbirci raskrinkava sebe, svoje Ja određeno žudnjom, tjelesnošću i erosom.

Naslovnicu zbirke oblikovao je Dražen Cvjetković, za fotografiju je bio zadužen Mate Divić, predgovor je napisala Antonija Galić, a knjiga je tiskana u Jafri iz Solina.

Kontakt e-mail za sve informacije: vrgorac.knjiga@gmail.com ili info@vrgorskestarine.hr .

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst