Branko Radonić, ‘Od jezera do polja’, katalog izložbe, 2018.

Dokumentarna izložba povijesnih fotografija „Od jezera do polja – Izgradnja tunela Krotuša u Vrgorskom polju (Jezeru) 1936.-1938.“, autora Branka Radonića, prikazana na 35 panela, svečano je otvorena 21. studenoga 2018. u Vrgorcu, a u istoj godini gostovala je na Staševici i u Pločama.

Izložbu prati katalog od 20 stranica u kojemu se ukratko opisuju okolnosti koje su dovele do izgradnje odvodnog tunela koji povezuje Vrgorsko jezero i Baćinska jezera, a kojim je Jezero pretvoreno u plodno polje.

Pokretač i koordinator svih aktivnosti na probijanju ovoga tunela bio je župnik Vrgorca, a potom i Pasičine fra Ante Gnječ koji je uz pomoć suradnika osnovao Vodenu zadrugu „Jezero“ u koju je uključio vlasnike zemljišta u Jezeru. Potom je godinama neumorno lobirao za ovaj projekt na svim razinama vlasti, sve do jugoslavenskog kralja Aleksandra. Tunel je na koncu izgrađen 1938. u duljini od 2.138 metara.

Autor katalog je Branko Radonić, lektorica je Adriana Turić Erceg, izdavač Društvo prijatelja vrgorske starine, a za prijelom i tisak zaslužna je tiska Jafra print d.o.o. iz Solina.

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst