300 porcija tradicionalnog blagdanskog bakalara na Badnjak planulo u trenu!

snimio: Jure Divić

Tradicionalni bakalar na Badnjak, događaj u organizaciji Društva prijatelja vrgorske starine i Vrgorskih novina organiziran je danas, šestu godinu za redom, na platou ispred Doma svete Katarine na Pijaci u Vrgorcu. Zbog svjetske pandemije koronavirusa COVID-19 i strogih epidemioloških mjera događaj je modificiran u „Tradicionalni bakalar na Badnjak to go“, odnosno nisu bili postavljeni stolovi za objedovanje kao inače, već je građanima bakalar posluživan u teće i lončiće koje su ponijeli sa sobom.

Građani su poštovali upute i epidemiološke mjere, svi koji su došli po bakalar nosili su maske, a na što su pazili COVID-19-redari. Niti u jednom trenutku na platou ispred prostorija Društva nije bilo više od nekoliko ljudi te još toliko na susjednom pločniku na Pijaci. COVID-19-redari, kao i dvije članice Društva koje su posluživale bakalar, nosili su maske i rukavice. Držao se razmak, a građani su boravili kod stola na kojemu se bakalar dijelio tek toliko da im se isti posluži u teću, unutar dvije minute.

Obično na Badnjak podijelimo 250 porcija bakalara, ali ove godine smo procijenili da će zbog ograničenja na svim drugim mjestima biti veći interes za bakalar, pa smo dodali još 50 porcija. To se pokazalo ispravnom odlukom jer je svih 300 porcija planulo u trenu. Nakon što smo sve podijelili došlo je još par zainteresiranih građana, ali više nismo imali, na čemu im se ispričavamo. Naprosto je i nas iznenadio interes. Trudit ćemo dogodine osigurati još više porcija.

Na kraju želimo zahvaliti svima koji su pomogli u organizaciji našeg tradicionalnog bakalara na Badnjak. Posebno hvala Mesnoj industriji Braća Pivac i Sol Tourism-u na kuhanju i dostavi bakalara, kao i našim članicama Adriani i Ivani na vještoj ruci pri podjeli ove ukusne delicije, te Juri Diviću na fotografijama. Već smo postali uigrana ekipa, svi sa ciljem da uljepšamo blagdane našim sugrađanima.

Na dobro vam došla badnja večer, sretan Božić, vidimo se dogodine!

Vaše Društvo prijatelja vrgorske starine

Ostavite komentar

o društvu

Društvo prijatelja vrgorske starine je udruga građana, prva organizacija ovakve vrste u Vrgorcu, osnovana radi sveobuhvatnog promišljanja i aktivnog djelovanja na istraživanju povijesti, skupljanju povijesnih izvora, zaštiti materijalne i nematerijalne kulturne baštine i očuvanju lokalnog kulturnog identiteta Vrgorske krajine. Društvo svojim aktivnostima potiče na osnivanje stručno-znanstvenih i istraživačkih ustanova (arhiv, muzej, institut…) ili njihovih podružnica na području Vrgorca koje će sustavno djelovati sa istim ciljevima.

O PORTALU

Portal Vrgorskestarine.hr pokrenut je radi informiranja javnosti o aktivnostima Društva prijatelja vrgorske starine, a pogotovo za popularizaciju povijesne znanosti i neistražene lokalne povijesti Vrgorca. Portal je u cijelosti volonterski projekt.

Prenošenje sadržaja s ove stranice dopušteno je samo uz pravilno navođenje i citiranje izvora.

Autor i urednik: Branko Radonić, prof.

pratite nas

OSTALI PROJEKTI UREDNIKA

najnovije vijesti

OSTANITE U TIJEKU S AKTIVNOSTIMA DRUŠTVA

Izjava o privatnosti – tekst